Mezomorful
Daca este sa o luam ierarhic, mezomorful ar fi considerat sportivul norocos datorita capacitatii sale adaptive si a proportiilor frumoase. Cu toate acestea, situatia este mai complexa decat pare!
Mezomorful reprezinta genul de corp placut la vedere, cu proportii frumoase avand lungimea segmentelor osoase proportionate, tinzand spre estetic si armonios. Datorita echilibrului proportiilor musculare dintre trenul inferior si trenul superior, mezomorful are nevoie de mai putin timp petrecut in sala pentru a deveni atletic si musculos!
Cat despre partea musculara, muschii lui sunt rotunzi, globurosi, placuti la vedere, prea putin acoperiti cu strat adipos datorita capacitatii metabolice care mentine in mod natural un echilibru intre masa activa si masa inactiva a organismului! Deci acest tip somatic construieste usor muschi si pune greu grasime fiind dotat, cum bine se spune, pentru un larg segment al activitatiilor sportive!
Concluzia tinde sa fie urmatoarea: mezomorful pune muschi fara mare efort, se ingrasa foarte greu si are un estetic peste medie, ceea ce-l poate propulsa in top daca detine si cea mai mare calitate dintre toate: vointa imensa de munca pentru a desavarsi ceea ce este un dat natura!
Din pacate datorita dotarii genetice el tinde sa devina lenes, sa munceasca mai putin, iar in final, cand este cu mult depasit de ceilalti mai putin dotati ca el initial, sa renunte la sport si sa devina, in timp, de nerecunoscut!
Se poate spune ca mostenirea genetica cu care te nasti, tipul somatic pe care il ai te poate trage in jos sau propulsa in activitatea sportiva, dar din fericire sportul este prea putin limitat la acesti factori. Totul depinde de tine – cu indrumarea potrivita, cu obiective clar stabilite, cu o alimentatie personalizata pentru nevoile tale, cu o rutina de antrenament care sa determine reactiile asteptate de la organism, vei reusi!