Blog
05
06
2016

Tipologiile somatice

Pe scurt tipologiile somatice sunt in numar de 3 si anume:

  1. Ectomorf
  2. Mezomorf
  3. Endomorf

Aceasta clasificare s-a facut de catre specialistii pentru a desemna structura si elementele scheletice ale trupului, masa musculara precum si ponderea testului adipos.

Am intalnit in sala persoane care fie m-au intrebat ce tipologie somatica sunt, fie m-au clasat intr-una din cele trei, fie s-au incadrat ei insisi in una din ele. Adevarul este ca nimeni nu poate fi extomorf, mezmorf sau endomorf. Pentru determinarea somatotipului exista o procedura de masuratori antropometrice. Nu voi intra in detalii, dar pe scurt somatotipul fiecarui individ este descris de 3 numere, fiecare facand referire la o anumita componenta: endomorfa, mezomorfa si ectomorfa. Pe o scara de la 1 la 7, numeralul 1 indica cea mai slaba tendinta, in timp ce numeralul 7 indica cea mai puternica tendinta. Astfel un somatotip 117 indica un subiect extomorf extrem, situatie de altfel destul de rara.

General vorbind ectomorful are oase subtiri, este longilin, mic in umeri si in bazin, pune greutate (muschi sau grasime) greu si se mai numeste universal hard gainer!

Mezomorful are oase subtiri spre medii, este lat in umeri si mic in bazin, pune usor muschi si tinde sa nu se ingrase usor. Pare tipul ideal pentru fitness si culturism!

Endomorful are oase medii spre groase, genunchi mari si puternici, este lat in umeri si in bazin,  pune usor muschi, dar si grasime, slabeste relativ greu, se ingrasa mai repede ca media! Tip somatic destinat mai degraba sporturilor de atletica grea, brute si mai putin sporturilor elastice, care tin de estetica! Oare asa sa fie?

Am intalnit oameni de tip preponderent endomorf si care sunt campioni mondiali la culturism. Cum se  poate asa ceva?!  Totul este foarte relativ in fitness, sport ca si in viata, pentru ca totul depinde de scopul tau, determinarea ta de a atinge acel scop si informatia pe care o detii! Asadar, nu lasa categoriile sa te defineasca! Totul depinde de tine!

Autor: Alexandru Cristian

Daca ti-a placut acest articol Fitness Designer, te invitam sa ne lasi un comentariu sau sa il dai mai departe!